Kommentar till JC om deras kvinnoförakt

Jag skrev en kommentar till JC om deras kvinnoförakt på Internationella Kvinnodagen:

Jag gick förbi två JC-butiker idag. Möttes av de här bilderna från samma kampanj. Samma sexualiserande bilder och samma slentrianmässiga kvinnoförakt.

Inget av det rimmar bra med er ambition att lyfta kvinnor på Internationella Kvinnodagen. Tvärtom. Det ni gör är att trycka ned kvinnor genom att marknadsföra kvinnors kroppar som objekt. Varför skulle jag som kille vilja köpa “killjeans” genom att ni skyltar med smala tjejer med jeansjacka och utan behå? Jag lockas inte av dessa produkter.

Det påverkar tjejers självbild, som får lära sig om vilka snedvridna kroppsideal vi har (ni har en ny produkt som på allvar heter “Size 8 Needle”!) och killars syn på tjejer som får lära sig om VILKA SNEDVRIDNA KROPPSIDEAL VI HAR.

Ni kan skylla på att marknaden är som den är. Ni kan skylla på att kommunikatörerna och PR-byrån bara gör som cheferna säger. Ni kan skylla på att konsumenterna köper det ni säljer och att det därför är det rätta. Men i själva verket är ni medvetna om att det ni gör är fel. Ni vågar inte stå upp för alla kvinnor i dagens samhälle, ni vill bara lyfta fram vissa kvinnor och trycka ned alla andra.

Så firas inte Internationella Kvinnodagen. Så firas alla andra 364 dagar på det här året. TYVÄRR.

Länkar: Läs även på Ajour och hur JC resonerar på Resumé.

Leave a Reply